20 Şubat 2016 Cumartesi

Grasse - Kokunun Peşinde...


Tıpkı çok güzel bir kokunun sözlerle tarif edilememesi gibi, Grasse'da geçirilen bir günün hazzını da dile getirmek veya yazıya dökmek bir o kadar zor...

Cannes şehir merkezinden 20 km uzaklıkta bir tepede yer alan buram buram parfüm kokan Grasse'a yarım saatlik bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz.

   

Koku (Perfume: The Story of a Murderer) kitabını okuyanlar ya da filmini izleyenler Grasse kasabasını mutlaka hatırlayacaklardır. Hikaye'nin kahramanı Jean Baptiste istediği kokuyu yaratmak üzere Grasse'a gelmiştir. Çünkü Paris'te kullanılan teknikler, onun arzuladığı kokuyu hazırlayabilmesine maalesef yeterli olmamaktadır. Bu yüzden kokunun merkezine, Grasse'a gidip orada öğrenmesi gerekmektedir. İzlemediyseniz Grasse'a gitmeden mutlaka izlemenizi öneririm.

Evet, yüzyıllardır kokunun merkezi olmuştur Grasse. Meşhur Coco Chanel No.5 da 1920' lerde Grasse'da hayat bulup ölümsüzleşmiştir.

İki önemli müze yer alıyor bu güzel kasabada. Fragonard ve Uluslararası Parfüm Müzesi;


Esasen Fragonard bir müze değil, 1926 yılında kurulan bir parfümeri markası, mağazası. Adını 18. yüzyılda Grasse'da yaşayan ressam Jean-Honore Fragonard (1732-1806)' dan almış. Mağazaya girdiğinizde, dilerseniz, parfümün nasıl yapıldığına dair tüm aşamaları detaylı bir şekilde gösteren keyifli bir tura katılabilirsiniz. Turun sonunda alışverişinizi yapabilirsiniz. Alışveriş ister yapın, ister yapmayın bu tur ücretsiz.


1989 yılında hayata geçirilen Uluslararası Parfüm Müzesinde ise kokunun tarihine bir yolculuk yapıyorsunuz. Yüzyıllar boyunca kokuyu yakalamak, yaratmak için hangi aletler kullanılmış, bu kokular nasıl saklanmış merak ediyorsanız cevapları bu müzede. Ayrıca çiçeklerin yanı sıra, hiç aklınıza gelmeyecek, iyisinden kötüsüne çeşit çeşit kokuları, üzerindeki butonlara basarak koklayabilirsiniz. Müzeye giriş yaz sezonunda 6 Euro, diğer zamanlar 4 Euro.



Bunlar yetmediyse, bir de tepeye çıkmanızı tavsiye ederim. Muhteşem, panoramik bir manzarası var. Ayrıca, yaz sezonunda giderseniz, tepede yer alan küçük parkın içerisindeki sezlonglara uzanabilir, başınızın üstünde bir parfüm bulutuyla muhteşem bir parfüm siesta yapabilirsiniz. Perfume Siesta sadece yaz aylarında -yanlış hatırlamıyorsam- Ağustos sonuna kadar yapılıyormuş.


Grasse uzun yıllar boyunca tarihi dokusunu koruyabilmiş küçük, güzel bir kasaba. Sadece sokaklarında gezinmek bile ayrı bir keyif. Ancak sadece gezip, görmek değil, farklı bir şeyi yakalamak istiyorsanız buraya mutlaka gitmelisiniz. Gerçek anlamda kokunun, koklayarak hissetmenin, keşfetmenin tadına varacaksınız Grasse'da ...

Mis kokulu günleriniz olsun...



1 yorum: