7 Ocak 2016 Perşembe

Tanzanya'da Safari - Masailer


Tanzanya'nın Ngorongoro bölgesinde yaşayan yerli kabile Masailer, hiç şüphesiz ki Tanzanya turizmine büyük ölçüde katkıda bulunuyorlar. Safari turu yapan hemen her grup bu yerli halkın ilkel yaşam koşullarını görmek için köylerine kısa bir ziyarette bulunmadan geçmiyorlar.


Serengeti yolunda ilerlerken sağda solda küçük Masai köylerini görebiliyorsunuz. Köyü gezmek için bir bağışta bulunmanız gerekiyor ki bu da 100 USD civarında oluyor. Masailerin günlük hayatlarında para ile pek işleri olmuyor. Turistler tarafından yapılan bu bağışlar köyün ortak kasasında toplanıyor ve acil ihtiyaçlar için kullanılıyor.

Hayvancılıkla geçiniyorlar. Bir sürü küçük ve büyük baş hayvanları var ve sadece et ile beslendiklerinden hayvan sahibi olmak bir Masai için çok önemli. Aslında kırmızı et demeliyim çünkü tavuk da yemiyorlar. "Kuş o, yenmez" diye bakıyorlar. Hayvanların sadece etini değil kanını da tüketiyorlar. Bize ne kadar uzak gelse de, kan içmek onlar için normal bir beslenme şekli. Sebze hiç bir şekilde tüketmiyorlar. Aslında bulundukları koşullar göz önüne alındığında isteseler bile sebze yetiştirme imkanları yok denecek kadar az.


Ataerkil aile yapıları var ve erkeklerin farklı evlerde, köylerde birden fazla eşleri olabiliyor. Evlenirken de kızın ailesine bir bedel ödüyorlar ki bu da doğal olarak belli bir sayıda hayvan oluyor. Erkek çocukları ergenlik dönemine geldiğinde köyden uzaklaştırılıyor. Bir süre yaban hayatta kendi başlarının çaresine bakması bekleniyor. Bu tecrübeyi tamamlayan genç erkek köye döndüğünde büyük bir kutlama yapılıyor ve artık köyün yetişkin erkekleri arasında yer alarak kendi ailesini kurmaya hak kazanıyor. 

Her köyde küçük bir okulları da var.  Çocuklar burada okuma yazma ve aritmetik işlemlerden oluşan bir temel eğitim alıyorlar. Okul, bir kara tahta, bir kaç dökük sıradan ibaret. Bazılarında sıra da yok ama sonuçta eğitim şart...


Köye geldiğinizde sizi hoşgeldin dansı ile karşılıyorlar. İsterseniz siz de aralarına karışıp birlikte hoplayıp zıplayabilirsiniz. Genel olarak sıcakkanlı insanlar. Özellikle çocuklar bir anda etrafınızda toplanıyor. 




Dans sonrasında köyden biri grubunuza rehberlik yapıyor ve etrafı gezdirerek yaşamları hakkında bilgi veriyor. Köy turu bitince isterseniz evlerinin içini görebiliyorsunuz. Evler küçücük... Bir köşede bir kaç tahta parçası ile hazırlanan somyanın üzerine hayvan derisi ya da karton parçaları örtülerek bir yatak hazırlanmış, ortada daire şeklinde dizilen taşlar ile de ocak yapılmış. Basık ve karanlık... Anlaşılan burada sadece yatıyorlar. Tüm gün dışarıda, açık alanda geçiyor...



Her ne kadar medeniyetten tamamen uzak kalsalar da, iş turizme gelince Masailer de turisti sevmiş. Her turistik mekanda olduğu gibi burada da küçük bir hediyelik eşya standı mevcut. Boncuklardan yapılan takılar veya küçük aksesuarlardan hatıra olarak bir parça alabilirsiniz...


1 yorum: